'OVERGANGE' af Lise Tuxen & Gunhild Bloch

dato - 2. oktober til 30. oktober

Fernisering - 2. oktober 15:00 til 17:00

Finissage - 28. oktober 13:00

Gunhild Bloch

Gunhild Bloch (f. 1949) er uddannet pottemager og kunstterapeut. Hun har deltaget i en lang række kurser bl.a. på Aarhus Kunstakademi, Holbæk og Langelands Kunsthøjskoler. Hun har i mange år udstillet på gallerier, museer, Kulturministeriet samt på flere censurerede udstillinger, og har desuden haft udstillinger i Polen, Indien og Grækenland. Hun har undervist og afholdt kunstkurser, siddet i censurkomité for en kommune og for en kunstforening, og så er hun medlem af DFB (Danske Billedkunstneres Fagforening).

Gunhild Bloch var desuden med til at stifte Sønderjyllands Kunstakademi, hvor hun underviste i en del år.

CV

Lise Tuxen

Lise Tuxen (f. 1950) er uddannet fra Arkitektskolen i Aarhus, Aarhus Kunstakademi og Sønderjyllands Kunstskole. Hun har udstillet på adskillige gallerier og museer i ind- og udland, deltaget på flere censurerede udstillinger, heriblandt Kunstnernes Sommerudstilling i Tistrup. Det er også blevet til arbejdsophold i Indien, Kina, Zimbabwe, Island, Færøerne, Grækenland og Andalusien m.fl.

Lise Tuxen har solgt til bl.a. Ny Carlsberg Fondet og Danfoss Kunstforening, og så er hun medlem af SK (Sønderjyske Kunstnere), DBF (Danske Billedkunstneres Fagforening) og Kunstnergruppen horiZont.

CV

Abstraktion, farver og landskaber er kendetegnende for de to kunstnere bag oktober måneds udstilling. Titlen refererer til de OVERGANGE der er i livet, de som findes i naturen og som er mellem himmel og jord. Men OVERGANGE kan også være der, hvor vi mærker den eventyrlige og usynlige verden, som ikke kan ses med det blotte øje, men som kan fornemmes i åbningerne til parallelle verdner.

 

Lise Tuxen finder inspiration ved arbejdsophold og studierejser i ind- og udland. Vidt forskellige steder som Indien, Transsylvanien og Lofoten har været tilbagevendende steder, hvor gode værksteder og kolleger har været til stor glæde.

På udstillingen i Kunsthal vARTe viser hun nordiske landskabsdramaer i store og små formater. Abstrakte landskaber, som er erindringen af oplevelsen ved at være i et landskab.

Hun spiller små rene kulører ud mod større lyse eller mørke flader og placerer genkendelige elementer som fixpunkter på billedfladen. Stofligheden i penselstrøgene bruger hun som endnu en dimension, og aftegningerne er i høj grad med til at bestemme maleriets endelige karakter.

Hendes malerier fremstår med en kraft og rytme, der fastholder det umiddelbare, skitseagtige udtryk, og gør de store vidder nærværende. Gennem sin ekspressive teknik fornemmer man menneskets forbundethed til naturen.

 

Gunhild Blochs malerier er farverige, mystiske og har naturens elementer som islæt.

Hendes inspiration er ofte fra oplevelser på rejser. F.eks. fra middelhavet i Grækenland, hvor havets glimten i solen og de mange farver blander sig med drømme og nærvær. Også fra Indien, hvor hun opholder sig en måned hver vinter, er der oplevelser, som tydeligt ses i malerierne.

Hun er desuden inspireret af eventyr og den verden, der ligger bag det synlige, som beriger og forvandler livet. Ofte ser man bjerge, huler, træer, bål, både på havet, væsner, der manifesterer sig fra en anden dimension. Et sted hvor nuet og evigheden smelter sammen.

Kunstneren lægger ikke skjul på sin fascination af den usynlige verden og spirituel eksistens. Gennem sin krop og sit sind prøver hun, at erfare eksistensen af højere guddommelige væsner.

På udstillingen i Kunsthal vARTe viser hun også keramik og lertøj. Hun anser det at arbejde med lertøj som en måde hvorpå man kan overføre maleriet til et andet materiale. På den måde får brugsgenstanden også et malerisk udtryk. Gunhild Bloch anvender bl.a. Raku, der er en gammel asiatisk keramiktradition. Det endelige resultat afhænger af brændingsprocessen, hvori der indgår naturelementerne: ild, jord, luft, vand og vejret.